پوشش زنان قاجار
در کشور ما به ندرت به مسئله پوشاک حتی از جنبههای سطحی آن پرداخته شده است و تغییرات در شکل لباس که در عمل به سرعت با دنیای معاصر همگام میشود، از لحاظ نظری همواره به صورت تلویحی پذیرفته شده است.
تمایز کم بین لباس زن و مرد، گروههای سنی و شغلی، تشابه نسبی ترکیب و اجزای لباس (که در عین حال به صورتی ظریف، گروههای اجتماعی را متمایز میکرد) و دلالت قومی، مذهبی و سیاسی رنگ ها، وجه مشخص لباس در ایران پیشامدرن بوده است.
پوشش پیشامدرن هم مبین هویت دینی و ملی بوده است و هم بازنمای تفاوتهای قومیتی و طبقاتی.
در این مطلب نگاهی میاندازیم به پوشش زنان ایرانی در دوره اول قاجار (اواخر عهد زندیه تا سلطنت فتحعلی شاه قاجار).
پیراهن
در این دوره لباس زنان تا حدی ساده بود و با لباس مردان چندان اختلافی نداشت. عموما زنان پیراهن تنگی در بر میکردند که پارچه آن اغلب از نخ و ابریشم بود و برخلاف پیراهن زیرین مردان که یقه آن از پهلوی گردن باز و بسته میشد چاک پیراهن زنان از جلو باز میشد و در زیر گلو به وسیله ربان یا دگمهای محکم میگردید.
پوشش سر
در دوره اول سلطنت قاجاریه پوشش سر زنان ادامه پوشش سر در دوره زندیه بود که عبارت بود از تور نازک همراه کلاهک یا عرق چین مزین به انواع جواهر و این پوشش تا دوره فتحعلی شاه ادامه داشت. تعداد بسیار زیادی از مینیاتورهای این دوره این پوشش سر را مینمایانند.
زنان این دوره توری یا پارچه نازک و زیبایی را به طور آزاد بر روی سر انداخته آن را به وسیله رشتههای مروارید یا نیم تاج و جقه و پیشانی بند و پرهای زیبا و … مانند زنان هندی بر روی سر بند میکردند و گوشههای بلند آن را که از پشت سر آویخته بود رها میساختند و گیسوهای بلند خود را نیز بافته و یا به طور آزاد در پشت سر یا شانهها میریختند و زلف یا طره را بر روی پیشانی به اشکال گوناگون و قشنگ مرتب میکردند.